Hvordan håndtere skam og press i høstferien – når du egentlig trenger hvile

hvordan håndtere skam og press i høstferien – når du egentlig trenger hvile Sep 29, 2024
Hvordan håndtere skam og press i høstferien – når du egentlig trenger hvile

Hei kjære deg 🌸

Nå som høstferien nærmer seg, kjenner du kanskje på litt ekstra stress. Du tenker kanskje at du må finne på noe gøy for barna, planlegge aktiviteter for familien, eller få gjort alt du ikke har hatt tid til i hverdagen. Men hva om du egentlig ikke har overskudd til det? Hva om tanken på ferien gjør deg mer sliten enn glad?

Jeg vil snakke med deg om noe viktig i dag. Skammen og presset vi ofte legger på oss selv når vi føler at vi ikke strekker til – spesielt i ferier. Du vet, den følelsen av at du burde klare alt. At du må være supermamma, superpartner, eller superperson på jobben. Men sannheten er at du ikke trenger å være det. Du trenger å være snill mot deg selv.

Presset på å være "på topp"

Vi lever i et samfunn hvor det forventes så mye av oss hele tiden. Vi skal klare alt, ha en ryddig hverdag, og alltid være til stede for alle rundt oss. Men hva skjer når kroppen din begynner å si ifra? Når du kjenner deg sliten, utbrent, eller rett og slett tom? Da er det så lett å føle seg mislykket.
Du tenker kanskje:
"Hvorfor orker jeg ikke? Hvorfor klarer alle andre dette, men ikke jeg?"

Men kjære deg, det er helt normalt å ikke ha energi hele tiden. Det er normalt å kjenne på tretthet, og det er greit å trenge hvile. Du er ikke alene om å føle dette, selv om det noen ganger kan føles sånn.

Hva kan du gjøre for å gi slipp på presset?

Jeg vil dele noen små tips med deg som kan hjelpe deg å håndtere det presset du kjenner på nå:

🌸 Aksepter hvor du er akkurat nå.
Du er mer enn god nok, akkurat som du er. Det er ikke alltid lett å tro på, men det er sant. Du trenger ikke være perfekt eller gjøre alt riktig hele tiden. Det er helt greit å ta en pause når du trenger det.

🌸 Gi slipp på andres forventninger.
Du kan ikke styre hva andre forventer av deg, men du kan styre hvordan du tar vare på deg selv. Hvis du føler at noen krever for mye av deg, er det lov å si nei. Ferien er din tid, og du bestemmer hvordan du vil bruke den.

🌸 Lytt til kroppen din.
Kroppen din er klok. Når du føler deg sliten eller overveldet, prøver den å fortelle deg noe. Det er en påminnelse om at du trenger å stoppe opp og gi deg selv tid til å puste ut.

Sammenligning gjør alt verre

Det er så lett å sammenligne seg med andre, spesielt på sosiale medier. Du ser kanskje bilder av perfekte familier på tur, folk som nyter ferien på hytta, eller par som koser seg i høstsola. Men husk at du bare ser et lite glimt av andres liv. Du ser ikke alt det som skjer bak kulissene.

Alle har sine egne utfordringer, og ingen har et perfekt liv hele tiden. Så når du føler deg dårlig fordi du ikke "får til" det samme som andre, minn deg selv på at din reise er din egen. Det er ingen skam i å ta et steg tilbake og bruke ferien til å hvile.

Høstferien handler om deg også

Kjære deg, høstferien er en tid for ro og avslapning, ikke stress. Hvis du kjenner på presset om å skulle gjøre alt for alle andre, eller føler deg skamfull for at du ikke orker mer, vær snill mot deg selv. Du fortjener også hvile.

Du trenger ikke å fylle dagene med planer og aktiviteter. Noen ganger er det beste du kan gjøre å ta det rolig, si nei, og lytte til hva du trenger. Det er først når du gir deg selv tid til å hente deg inn, at du kan være der for andre på en god måte.

Så vær snill med deg selv denne høstferien. Det er lov å ta det med ro. Og husk, du er mer enn nok, akkurat slik du er.

Varm klem fra meg 💛
Betty