Når søvnen ikke gir hvile: Utbrenthetens og stress dobbeltsidige mynt

når søvnen ikke gir hvile: utbrenthetens og stress dobbeltsidige mynt Oct 20, 2024

Men hva skjer når vi er så stresset eller utbrent at søvnen slutter å fungere som den skal? 

Søvn er en av de viktigste faktorene for å holde oss friske, mentalt og fysisk. Men hva skjer når vi er så stresset eller utbrent at søvnen slutter å fungere som den skal? Jeg vet at mange av oss har opplevd det på forskjellige måter, og jeg vil gjerne dele noen tanker rundt dette.

For noen kan utbrenthet vise seg ved at vi sover mye, kanskje mer enn vi noen gang har gjort før. Kroppen er så sliten at det føles som om vi aldri kan få nok søvn. Det er som en utømmelig søvnmangel – selv om du sover i timevis, våkner du med en tung følelse av utmattelse, som om du ikke har hvilt i det hele tatt. Jeg vet hvor frustrerende det kan være å aldri føle seg uthvilt, selv om du tilbringer halve døgnet i senga - jeg har vært der!

På den andre siden, er det mange som sliter med å sove i det hele tatt. Tankene begynner å kverne idet hodet treffer puta. Små bekymringer som kanskje ikke virker så store på dagtid, vokser seg store og skremmende i mørket. Spesielt hvis tankene er knyttet til frykt, enten for det som har skjedd, eller det som kan komme. Jeg husker godt følelsen av å ligge der og stirre på klokka, vel vitende om at natten går uten søvn, og at morgendagen vil bli enda tyngre. Jo mer jeg stresset over det, jo vanskeligere ble det å få sove.

Det er to sider av samme mynt – enten sover du for mye og våkner like sliten, eller du sover for lite fordi tankene holder deg våken. Begge deler er utmattende, og begge deler er vanlige symptomer på kronisk stress og utbrenthet.

Hva kan vi gjøre?

Så hva kan vi gjøre for å bryte denne onde sirkelen, enten vi sover for mye eller for lite?

  1. Akseptere situasjonen
    Først og fremst er det viktig å være snill med seg selv. Søvnproblemene dine er et signal fra kroppen din om at noe er galt, og det er viktig å ikke dømme deg selv for hvordan du reagerer. Enten du sover mye uten å føle deg uthvilt, eller ikke får sove i det hele tatt, er det kroppen din som prøver å håndtere stresset.
  2. Skriv ned tankene
    Hvis du er en av dem som ligger våken og tenker, kan det være nyttig å skrive ned tankene dine før du legger deg. Når de er ute på papiret, trenger du ikke holde dem i hodet lenger. Husk, det er greit å slippe taket for natten. Tankene kan fortsatt tas tak i neste dag.
  3. Gi kroppen hvile, selv om du ikke får sove
    Hvis du sliter med å sovne, prøv å fokusere på pusten din. Selv om du ikke sovner med en gang, gir det kroppen en mulighet til å slappe av. Små pusteøvelser kan hjelpe deg å roe ned både kropp og sinn.
  4. Små daglige justeringer
    Om du sover mye uten å føle deg uthvilt, kan små endringer i hverdagen bidra til å bryte mønsteret. Ta små pauser, gå ut i frisk luft, eller finn noen minutter til å gjøre noe du liker. Selv små skritt kan gi deg energi over tid.

Det tar tid

Det viktigste å huske er at det tar tid. Søvnmønstre, spesielt når de er påvirket av stress og utbrenthet, tar tid å justere. Det handler om å ta små skritt og være tålmodig med seg selv. Gi kroppen og hodet ditt tid til å hente seg inn igjen.

Husk, du er ikke alene. Vi er mange som har vært, eller er, i samme situasjon. Søvn kan være en kamp når stress og utbrenthet tar over, men det er håp om å komme gjennom det. Ett skritt av gangen, og litt etter litt kan du finne veien tilbake til en mer balansert hverdag.

Ta vare på deg selv,
Klem Betty Tandberg