Når tankene setter seg i kroppen: Hvordan tankekverning kan føre til stress og smerter

når tankene setter seg i kroppen: hvordan tankekverning kan føre til stress og smerter Oct 13, 2024

Vi er nå godt inne i oktober, og høsten omfavner oss med sin kjølige luft og vakre farger. Mange av oss kjenner på at det skjer noe i oss i takt med at naturen endrer seg. Tankene blir kanskje litt tyngre, og for mange kan denne tiden av året bringe frem gamle bekymringer eller nye utfordringer. Jeg vil dele noen refleksjoner med deg i dag om hvordan tankene våre kan påvirke kroppen, og hvorfor egenomsorg er så viktig – spesielt når vi står i vanskelige faser.

Har du noen gang lagt merke til at når tankene dine går i sirkel, begynner kroppen å føles stiv og vond? Det er nesten som om tankekverningen setter seg fast i musklene, og før vi vet ordet av det, føler vi oss både mentalt og fysisk låst. Dette er noe jeg ofte ser hos mennesker som sliter med stress og utbrenthet. Vi tenker, føler og reagerer, og kroppen følger med på alt.

Tanker, følelser og kroppens respons

Kroppen vår er så tett sammenvevd med tankene våre. Når vi opplever stressende eller utfordrende situasjoner, kan tankene utløse følelser av frykt, bekymring eller usikkerhet. Disse følelsene vekker kroppens stressrespons – og da begynner vi å merke det fysisk. Musklene strammer seg, pusten blir overfladisk, og ofte opplever vi smerter og stivhet som et direkte resultat av den mentale belastningen.

Når vi går gjennom utfordrende faser, er det som om kroppen også bærer vekten av tankene våre. Og hvis vi ikke tar oss tid til å stoppe opp og lytte til hva kroppen prøver å fortelle oss, kan vi ende opp med både psykisk og fysisk utmattelse.

Egen erfaring med tankekverning og stivhet

Akkurat nå går jeg selv gjennom en utfordrende periode i livet. Relasjonelle vanskeligheter og egen helse har satt meg på prøve, og jeg har virkelig merket hvor viktig det er med egenomsorg. Når tankene mine begynner å kverne, når bekymringer om det jeg ikke kan kontrollere tar over, kjenner jeg det umiddelbart i kroppen. Stivhet, smerter, en følelse av å være helt utslitt.

Men midt i dette har jeg innsett noe viktig: Det er min plikt å gi meg selv det jeg trenger. Vi kan ikke alltid endre det som skjer rundt oss, men vi kan velge hvordan vi møter det. Og når livet kaster oss utfordringer, er det vår jobb å øke dosen med egenomsorg.

Hva kan du gjøre for å møte tankekverningen?

Hvis du også står i en vanskelig fase akkurat nå, er det så viktig å være ekstra snill mot deg selv. Her er noen tanker jeg vil dele med deg om hvordan du kan ta vare på deg selv når tankene setter seg i kroppen:

🌿 Lytt til kroppen din – Når du kjenner stivhet, smerter eller utmattelse, er det kroppens måte å fortelle deg at noe ikke stemmer. Kanskje trenger du mer hvile, eller kanskje du trenger å gi slipp på noe som plager deg.

🌿 Øk egenomsorgen – Når ting blir tøft, er det lett å glemme å ta vare på seg selv. Men det er akkurat da du trenger det mest. Sett av tid til yoga, pusteteknikker, eller bare noen stille stunder for deg selv. Det er ikke egoistisk – det er nødvendig.

🌿 Aksepter det du ikke kan forandre – Noen ting i livet kan vi rett og slett ikke kontrollere. Men det vi kan gjøre, er å være snille mot oss selv midt i det. Slipp forventningene om at du skal "klare alt", og gi deg selv rom til å puste.

Det er ingen skam i å ta vare på seg selv

Vi lever i et samfunn hvor det ofte føles som vi må klare alt – være de beste foreldrene, partnerne, vennene og kollegene. Men sannheten er at ingen kan gjøre alt, og det er helt greit å sette grenser og si nei. Din viktigste oppgave er å ta vare på deg selv, slik at du kan ha det godt, både fysisk og mentalt.

Så hvis du kjenner at tankene kverner og kroppen reagerer, vit at du ikke er alene. Og husk, det er lov å ta et skritt tilbake og gi deg selv den omsorgen du trenger. Egenomsorg er ikke noe vi skal vente med til andre gir oss det – det er noe vi må gi oss selv.

Jeg sender deg masse varme tanker denne høstdagen. Ta vare på deg selv, og gi kroppen din den roen den trenger.

Varm klem fra meg 💛
Betty