Oppsikten til utbrenthet. Kjenner du deg igjen? på tide å snu!

oppsikten til utbrenthet. kjenner du deg igjen? på tide å snu! May 25, 2024

 

Jeg håper du har en rolig og avslappende søndag foran deg. I dag vil jeg gjerne snakke med deg om noe viktig – nemlig oppskriften til utbrenthet. Mange av oss lever etter denne oppskriften uten å være klar over det, og jeg var en av dem.

Vi ender ofte opp med å pushe kroppen vår til det punktet hvor den kollapser. Kanskje du har vokst opp med å klare deg selv fordi livet har tvunget deg til det, eller fordi folk rundt deg har lært deg å være sterk og alltid fikse alt, klarer deg selv, flink, uavhengig, fikser masse på en gang. Du er lederen - ikke bare på jobben, men i ditt privatliv, du som drar lasset, ingen kan gjøre det for deg… og du pusjer og pusjer – litt til, og litt til, helt til det sier "kapow". Dette er alvorlig, og det er viktig å kjenne igjen signalene så tidlig som mulig for å unngå å krasje i den berømte veggen.

Her er oppskriften til utbrenthet:

🌟 Jobbe uten pauser: Hvis du jobber kontinuerlig uten å ta små pauser, er det en sikker vei til utmattelse. Kroppen og sinnet trenger tid til å hvile og lade opp, selv om det bare er et par minutter her og der. Multitasking er en UTING, og du bør holde deg unna. For mange år siden var jeg stolt av å være en multitasker, helt til jeg kjente på kroppen hva dette egentlig betyr og hva det gjør med meg.

🙋 Si ja til alt: Hvis du alltid sier ja til alle forespørsler og forpliktelser uten å vurdere din egen kapasitet, kan det føre til at du tar på deg mer enn du kan håndtere. Lær å si nei når det er nødvendig for å beskytte din egen tid og energi.

💔 Ingen tid for deg selv: Hvis du aldri setter av tid til å gjøre ting du elsker og som gir deg glede, vil du snart føle deg tappet for energi. Husk at selvomsorg er like viktig som å ta vare på andre.

🚶 Unngå fysisk aktivitet: Å ignorere behovet for fysisk aktivitet kan føre til både fysisk og mental utmattelse. Prøv å få litt bevegelse inn i hverdagen, selv om det bare er en kort tur.

🎯 Perfeksjonisme: Hvis du alltid streber etter perfeksjon og setter urealistiske krav til deg selv, kan det føre til konstant stress og utmattelse. Tillat deg selv å være menneskelig og gjøre ditt beste uten å være perfekt.

Refleksjoner:

  • Har du merket at du jobber uten å ta pauser? Kanskje det er på tide å innføre noen små pauser gjennom dagen for å samle krefter.
  • Sier du ja til alt som blir spurt om? Prøv å øve på å si nei når du føler at du har for mye på tallerkenen.
  • Får du tid til deg selv og dine egne interesser? Hvis ikke, hva kan du gjøre for å prioritere dette mer?
  • Hvordan ser det ut med fysisk aktivitet i din hverdag? Kanskje en kort spasertur eller noen enkle øvelser kan gjøre en stor forskjell.
  • Kjenner du igjen perfeksjonismen i deg selv? Hva kan du gjøre for å senke kravene litt og være mer tilgivende mot deg selv?

Tips for å unngå utbrenthet:

🌸 Planlegg pauser: Sett av tid til små pauser gjennom dagen. Det kan være alt fra å strekke litt på kroppen til å ta en kopp te, eller trekke dype åndedrag i få minutter.

🌸 Sett grenser: Vær bevisst på hvor mye du kan håndtere og lær å si nei når det er nødvendig.

🌸 Prioriter selvomsorg: Finn tid til aktiviteter som gir deg glede og ro. Det kan være å lese en bok, gå en tur eller bare slappe av med en god film.

🌸 Beveg deg: Prøv å få inn litt fysisk aktivitet hver dag. Det trenger ikke være mye, men litt bevegelse kan gjøre underverker for både kropp og sinn.

🌸 Vær snill mot deg selv: Tillat deg selv å gjøre feil og husk at ingen er perfekt. Det er viktig å være snill og tilgivende mot seg selv.

Jeg håper disse refleksjonene og tipsene kan hjelpe deg til å være mer bevisst på hva du gjør i hverdagen, slik at du kan unngå kronisk stress, slitenhet, utmattelse og  utbrenthet og ta bedre vare på deg selv. Husk, du fortjener å ha det bra og å føle deg energisk og glad.

Husk alltid din energi og helse kommer foran alt!